Päihteet SOTE-työssä-
etäkoulutus 2025
30.1. tai 27.3.

PÄIHTEET SOTE-TYÖSSÄ – KÄYTÄNNÖLLISTÄ OSAAMISTA ARJEN TILANTEISIIN

Kaikki kolme koulutusta ovat samansisältöisiä. Valitse itsellesi parhaiten sopiva ajankohta.

30.1.2025 klo 8.30-12.15
27.3.2025 klo 12.00-15.45

Päihteitä käyttävien asiakkaiden kohtaaminen on arkea monille sote-alan ammattilaisille. Tämä koulutus antaa sinulle konkreettisia työkaluja ja näkökulmia, joiden avulla osaat kohdata asiakkaasi rakentavasti, ymmärtää päihteiden käytön vaikutuksia ja tarjota tukea myös monimutkaisemmissa tilanteissa.

Mitä opit tässä koulutuksessa?

  • Tunnistamaan päihteiden käytön vaikutuksia ja ottamaan asian puheeksi rakentavasti.
  • Kohtaamaan asiakkaan kunnioittavasti ja tukemaan häntä muutokseen.
  • Ymmärtämään, miten päihteiden käyttö ja mielenterveyshaasteet (useampi kuin diagnoosi) vaikuttavat asiakkaan tilanteeseen.
  • Mitä riippuvuus on ja kuinka voimme paremmin ymmärtää tätä sairautta
  • Soveltamaan käytännön vuorovaikutus- ja motivointitaitoja haastavissakin tilanteissa.

Kenelle koulutus sopii?

Koulutus on suunnattu kaikille sote-alan ammattilaisille, kuten sosiaalityöntekijöille, terveydenhoitajille, mielenterveys- ja päihdetyöntekijöille, asumispalveluiden työntekijöille ja muille, jotka kohtaavat päihteitä käyttäviä asiakkaita työssään. 

Miksi osallistua?

Tämä koulutus tarjoaa käytännönläheisiä ja heti hyödynnettävissä olevia työkaluja asiakastyöhön. Päihteiden käyttö ei ole vain terveysongelma – se kytkeytyy myös sosiaalisiin, psyykkisiin ja elämänhallintaan liittyviin haasteisiin. 

Ari Kärkkäinen, sairaanhoitaja YAMK

KOULUTUKSEN HINTA: 90 euroa (sis.alv. 25,5%)

Ilmoittautumisen ja maksut vastaanottaa Eventio Oy. Maksutapoina käyvät suomalaiset verkkopankkitunnukset, yleisimmät luottokortit sekä laskutus. Maksun jälkeen tilausvahvistus lähetetään tilauksessa antamaasi sähköpostiosoitteeseen PDF-tiedostona.

Ilmoittautua voit myös lähettämällä minulle sähköpostia osoitteeseen ari.karkkainen@entratum.fi tai soittamalla 044 2396 821.

OHJELMA

30.1. ja 27.2. koulutukset alkavat kello 8.30 ja 27.3. koulutus kello 12.00

8.30–8.40 / 12.00-12.10
Tervetuloa ja aloitus
– Päivän teemat ja tavoitteet

8.40–9.10 / 12.10-12.40
Päihteiden käytön vaikutukset ja tunnistaminen
– Päihteiden käytön yleisyys ja trendit eri asiakasryhmissä
– Fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset vaikutukset päihteiden käytöstä

9.10–9.50 / 12.40-13.20
Kohtaaminen ja vuorovaikutus päihteitä käyttävän asiakkaan kanssa
– Kuinka kohdata asiakas ilman leimaamista?
– Vuorovaikutustekniikat: kuunteleminen, läsnäolo ja asiakkaan motivointi

9.50–10.00 / 13.20-13.30
Tauko

10.00–10.45 / 13.30-14.15
Päihteiden käytön puheeksi ottaminen ja arviointi
– Puheeksi ottamisen periaatteet: miten ottaa asia esille rakentavasti?
– Työkalut käyttöasteen ja vaikutusten arviointiin 
– Puheeksi ottamisen ja arvioinnin harjoituksia

10.45–11.15 / 14.15-14.45
Motivointi ja asiakkaan tukeminen
– Motivointitekniikoiden perusteet
– Miten auttaa asiakasta ottamaan vastuuta omasta hyvinvoinnistaan?
– Motivointikeskustelu

11.15–11.30 / 14.45-15.00
Tauko

11.30–12.00 / 15.00-15.30
Riippuvuus. Mitä se on ja miten voimme ymmärtää paremmin riippuvaista?
– Miten riippuvuus vaikuttaa toimintaan ja ajatteluun
– Miksi joku sairastuu riippuvuuteen ja mikä sitä ylläpitää?

12.00–12.15 / 15.30-15.45
Yhteenveto ja kysymykset
– Päivän oppien kiteytys
– Osallistujien kokemusten jakaminen

Miksi tällainen koulutus? 

Päihteitä käyttävien asiakkaiden kohtaaminen on haastava ja nykyään myös melko iso osa sote-alan ammattilaisten työtä. Tämä koulutus antaa sinulle käytännönläheisiä keinoja, joita voit soveltaa heti työssäsi erilaisissa ympäristöissä, kuten sosiaalityössä, asumispalveluissa, terveydenhuollossa ja mielenterveystyössä.

Koulutuksessa opit mm:

  • Kuinka luoda turvallinen ja arvostava ilmapiiri asiakkaan kohtaamiseen.
  • Miten ottaa päihteiden käyttö puheeksi tavalla, joka rohkaisee asiakasta muutokseen.
  • Työskentelemään tavoitteellisesti asiakkaan kanssa, huomioiden hänen lähtökohtansa ja voimavaransa.
  • Ymmärtämään riippuvuuden moniulotteiset vaikutukset ja tukemaan asiakasta kokonaisvaltaisemmin.

Koulutuksessa yhdistyvät teoria ja käytäntö: Saat konkreettisia työkaluja, kuten vuorovaikutustekniikoita ja arviointimenetelmiä. Keskitymme siihen, miten asiakkaan luottamus ja motivaatio voidaan rakentaa askel kerrallaan.

Ilmoittaudu nyt ja kehitä osaamistasi! Tämä koulutus auttaa sinua kohtaamaan päihteitä käyttävät asiakkaat ammattitaitoisesti ja tukemaan heitä heidän muutospyrkimyksissään. Jokainen kohtaaminen voi olla askel eteenpäin – tule oppimaan, miten siitä tehdään mahdollisimman vaikuttava.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Ari Kärkkäinen
Sairaanhoitaja YAMK (mielenterveys- ja päihdetyön kliininen asiantuntija)
Yrittäjä, Entratum Oy

Kouluttajasta

Olen työskennellyt yli 20 vuotta hoitoalan eri tehtävissä, pääasiassa psykiatrian ja päihdehoidon parissa. Työssäni olen huomannut, että vuorovaikutus ja ennen kaikkea kuuntelu ovat keskeisiä työkaluja kaikessa hoitotyössä. Olen huomannut, että mitä enemmän potilas pääsee vaikuttamaan hoitosuunnitelmaansa ja mitä enemmän hän itse oivaltaa, mitä hänen on hyvä tehdä, sitä todennäköisemmin hän saavuttaa toivottuja tuloksia.

Asiat eivät kuitenkaan ole yksinkertaisia, eikä niihin ole olemassa helppoja ratkaisuja. Jokainen tilanne on ainutlaatuinen ja vaatii pysähtymistä ja ymmärtämistä. Uskon, että hyvällä vuorovaikutuksella ja kiireenkin keskellä potilaan luokse pysähtymisellä on valtava merkitys. Aidosti kuuntelemalla ja kohtaamalla potilaan voimme usein selvittää, mitä oireiden ja ongelmien taustalla todella on.

Tämän ajattelutavan ja käytännön kokemukseni pohjalta olen kehittänyt koulutuksia, joiden tavoitteena on vahvistaa hoitohenkilöstön vuorovaikutustaitoja ja antaa käytännön työkaluja arjen tilanteisiin. Haluan jakaa kokemuksiani ja auttaa muita kehittämään taitojaan, jotka eivät vain helpota työskentelyä, vaan tekevät siitä merkityksellisempää kaikille osapuolille.

TÄRKEÄÄ TIETOA

1 kk ennen tilaisuutta perutuista ilmoittautumisista ei peritä maksua, tämän jälkeen perutuista ilmoittautumisista peritään koko osallistumismaksun, ellei ole esittää sairauslomatodistusta. Esteen sattuessa voi osallistumisen siirtää kuluitta kollegalle. Peruutukset ja osallistumisen siirto kollegalle on tehtävä kirjallisesti sähköpostilla.

Koulutuksen järjestäjillä on oikeus ohjelmamuutoksiin sekä koulutuksen peruuttamiseen ilman korvausvelvollisuutta ilmoittamalla siitä asiakkaalle sähköpostilla viimeistään seitsemän (7) arkipäivää ennen tilaisuuden ajankohtaa.

Force majeure: Koulutuksen järjestäjä ei ole velvollinen korvaamaan osallistujille osallistumismaksua, mikäli todetaan sellainen koulutuksen järjestämisen estävä epätavallinen ja asiaan vaikuttava tapahtuma, jota koulutuksen järjestäjän ei ole ollut syytä ottaa huomioon ja joka on koulutuksen järjestäjästä riippumaton, eikä sen estävää vaikutusta voida poistaa ilman kohtuuttomia lisäkustannuksia tai kohtuutonta ajanhukkaa. Tällainen tapahtuma voi olla sota, kapina, sisäinen levottomuus, viranomaisen suorittama pakko-otto tai takavarikko julkiseen tarpeeseen, tuonti- tai vientikielto, luonnonmullistus, yleisen liikenteen tai energiajakelun keskeytys, lakko tai muu työselkkaus tai tulipalo tai muu vaikutuksiltaan yhtä merkittävä ja epätavallinen koulutuksen järjestäjästä riippumaton syy.