MIELENTERVEYS- JA PÄIHTEET PRO 4 tuntia
Tämä neljän tunnin tehokas valmennus tarjoaa kattavat perusteet päihde- ja mielenterveysasioista sote-alan ammattilaisille, joiden työssä nämä teemat nousevat esiin satunnaisesti. Valmennus antaa konkreettisia työkaluja varhaisten merkkien tunnistamiseen, turvallisen keskustelun avaamiseen ja asiakkaiden ohjaamiseen oikea-aikaisesti eteenpäin. Valmennuksesta saa myös eväitä omien työn rajojen tunnistamiseen ja hyvinvoinnin tukemiseen haastavissa tilanteissa.
Valmennus vastaa työelämän haasteisiin, kuten päihde- ja mielenterveysasioiden yleistymiseen asiakkaiden keskuudessa ja ammattilaisten tarpeeseen kohdata heidät rakentavasti. Lyhyen mutta vaikuttavan ohjelman avulla vahvistetaan osaamista ja kasvatetaan varmuutta kohdata haastavia tilanteita.
Valmennuksessa yhdistetään teoriaa ja käytännön harjoittelua. Valmennus sisältää yksilö- ja ryhmä/paritehtäviä.
Mitä valmennus sisältää?
- Päihde- ja mielenterveysasioiden perusteet: Opitaan tunnistamaan yleisimmät haasteet ja niiden varhaiset merkit.
- Turvallisen keskustelun aloittaminen: Saadaan konkreettisia keinoja luottamuksellisen ja kunnioittavan vuorovaikutuksen rakentamiseen.
- Ohjaaminen ja työn rajojen tunnistaminen: Tiedetään, milloin ja miten ohjata asiakas eteenpäin oikeiden palveluiden piiriin.
- Hyvinvoinnin tukeminen: Opitaan huolehtimaan myös omasta jaksamisesta haastavissa tilanteissa.
Tapausesimerkit ja käytännön skenaariot: Valmennuksessa hyödynnetään realistisia esimerkkitapauksia ja harjoituksia, jotka auttavat osallistujia soveltamaan opittuja taitoja käytännön tilanteissa. Harjoitukset tuovat teoriaa lähemmäs arkea ja antavat varmuutta kohtaamistilanteisiin.
Konkreettiset toimintamallit: Osallistujille tarjotaan valmennuksen aikana käyttöön selkeitä toimintamalleja, kuten keskustelunavauskaavioita ja ohjausprosesseja. Näiden avulla voi toimia asiakaslähtöisesti ja tehokkaasti monimutkaisissakin tilanteissa.
Kuormituksenhallinta: Osana hyvinvoinnin tukemista valmennuksessa käsitellään keinoja palautumiseen ja kuormituksen hallintaan. Saadaan konkreettisia vinkkejä, joiden avulla voit edistää omaa jaksamistasi myös haastavina työpäivinä.
Hyödyt osallistujalle:
- Valmennus antaa selkeät toimintamallit mielenterveys- ja päihdeasioiden varhaiseen tunnistamiseen ja asiakkaan kohtaamiseen.
- Osallistujat oppivat, miten toimia empaattisesti ja samalla ammatillisesti, mikä lisää itsevarmuutta kohdata monimutkaisia tilanteita
- Osallistujat saavat konkreettisia keinoja, kuten keskustelunavausmenetelmiä ja ohjausprosesseja, joita voi soveltaa heti työssä.
- Valmennus tarjoaa ratkaisuja työelämän yleistyviin haasteisiin, kuten päihdeongelmien ja mielenterveysasioiden yleistymiseen asiakkaiden keskuudessa.
- Osallistujat oppivat tunnistamaan omat rajansa ja huolehtimaan omasta jaksamisestaan haastavissa tilanteissa, mikä vähentää työuupumuksen riskiä.
Kenelle valmennus sopii?
Valmennus on suunniteltu erityisesti sote-alan työyhteisöille, jotka haluavat oppia uutta ja vahvistaa osaamista päihde- ja mielenterveysasioissa, vaikka nämä eivät olisikaan yksikön päätehtävä.
Suositeltu osallistujamäärä on maksimissaan 20.
Osallistujamäärän rajoitus takaa, että valmennus on vuorovaikutteinen ja jokainen osallistuja saa mahdollisuuden harjoitella ja osallistua aktiivisesti.
MIELENTERVEYS- JA PÄIHTEET SUPERPRO 8 tuntia
Tämä kahdeksan tunnin valmennus on suunnattu sote-alan yksiköille, joiden työssä päihde- ja mielenterveysaiheet nousevat esiin ajoittain, mutta eivät ole päätoimenkuva. Valmennus tarjoaa syventävää tietoa ja taitoja tunnistamiseen, kohtaamiseen ja asiakkaiden ohjaamiseen. Osallistujat oppivat kriittisiä taitoja, kuten kriisitilanteiden hallintaa, moniammatillista yhteistyötä sekä omien rajojen tunnistamista. Päivä sisältää teoriaosuuksia, käytännön harjoituksia ja pienryhmäkeskusteluja.
Kokopäivän valmennus antaa syvälliset eväät haastavien asiakastilanteiden kohtaamiseen ja parantaa osallistujien kykyä täyttää työnsä odotukset sekä ylläpitää korkeaa ammatillista laatua.
Mitä valmennus sisältää?
Kaiken, mitä 4 tunnin valmennuksessa +
Päihde- ja mielenterveysosaamisen syventäminen: Syvällinen tarkastelu yleisimmistä haasteista, kuten masennus, ahdistus ja psykoosi, sekä päihteiden vaikutukset terveyteen ja sosiaalisiin suhteisiin.
Kriisitilanteiden hallinta: Toimintamallit kriisitilanteissa, vuorovaikutustaidot ja harjoitukset haastavista tilanteista.
Moniammatillinen yhteistyö ja ohjaus: Yhteistyö muiden ammattilaisten kanssa ja palveluverkostojen hyödyntäminen.
Oman roolin ja rajojen tunnistaminen: Omien rajojen ymmärtäminen ja kuormituksen hallinta.
Interaktiivisuus ja oppimismenetelmät: Valmennuksessa hyödynnetään monipuolisia menetelmiä, kuten roolipelejä, vertaistyöskentelyä ja syvällisiä pienryhmäkeskusteluja. Nämä menetelmät lisäävät oppimisen vaikuttavuutta ja auttavat osallistujia ymmärtämään, miten erilaiset tilanteet ratkeavat käytännössä.
Syvälliset tapausesimerkit: Valmennuksessa käytetään laajempia ja syvällisempiä tapausesimerkkejä, jotka perustuvat todellisiin työtilanteisiin. Harjoitusten avulla pääset pohtimaan ratkaisuja yhdessä muiden ammattilaisten kanssa ja kehität kriittistä ajattelua.
Laajempi kuormituksenhallinta: Valmennuksessa käsitellään perusteellisemmin kuormituksenhallintaa ja työhyvinvointia. Saadaan käytännön vinkkejä palautumiseen, stressinhallintaan ja siihen, miten voit ennaltaehkäistä uupumusta.
Moniammatillinen yhteistyö ja verkostot: Osana valmennusta perehdytään moniammatilliseen yhteistyöhön ja palveluverkostojen hyödyntämiseen. Opitaan tunnistamaan, miten eri toimijat voivat tukea asiakkaita ja kuinka voidaan toimia tehokkaasti yhteistyössä muiden kanssa.
Hyödyt osallistujille:
Valmennus syventää osallistujien ymmärrystä mielenterveys- ja päihdeasioiden yleisimmistä haasteista, kuten masennuksesta, ahdistuksesta, psykoosista ja päihteiden käytön vaikutuksista.
Kriisitilanteiden hallinta ja toimintamallit antavat selkeän rakenteen haastavien tilanteiden ratkaisemiseen.
Osallistujat oppivat, miten toimia sujuvasti yhteistyössä eri ammattiryhmien kanssa ja hyödyntää palveluverkostoja tehokkaasti asiakkaan tukemiseksi.
Osallistujat oppivat, miten asettaa ja pitää ammatilliset rajat kuormittavissa tilanteissa, mikä auttaa ehkäisemään työuupumusta.
Valmennus tarjoaa syvällisempää tietoa ja konkreettisia toimintamalleja monimutkaisiin asiakastilanteisiin, kuten kriisien ratkaisemiseen ja haastaviin vuorovaikutustilanteisiin.
Osallistujat oppivat, miten kohdata vaikeita tilanteita rakentavasti ja miten siirtää asiakas oikea-aikaisesti tarvittaviin palveluihin.
Kenelle valmennus sopii?
Tämä valmennus on suunnattu sote-alan työyhteisöille, jotka kohtaavat ajoittain päihde- ja mielenterveysasioita. Valmennus sopii erityisesti yksiköille, jotka haluavat syvempää ymmärrystä ja lisävarmuutta haastavien tilanteiden hallintaan.
Valmennuksen käytännön harjoitukset ja realistiset esimerkit tukevat työyhteisöä viemään opit suoraan käytäntöön.
Suositeltu osallistujamäärä on maksimissaan 20.
Osallistujamäärän rajoitus takaa, että valmennus on vuorovaikutteinen ja jokainen osallistuja saa mahdollisuuden harjoitella ja osallistua aktiivisesti.
Valmennusten jälkeen?
Osana MIELENTERVEYS- JA PÄIHTEET PRO ja SUPERPRO -valmennuksia tarjoan osallistujille mahdollisuuden työnohjaukselliseen tapaamiseen valmennuksen jälkeen. Tämä tapaaminen antaa mahdollisuuden syventyä valmennuksen teemoihin käytännön näkökulmasta ja käsitellä niitä tilanteita, joita osallistujat ovat kohdanneet omassa työssään. Tämä ohjaus sisältyy valmennusten hintaan.
Mitä työnohjauksellinen tapaaminen sisältää?
- Aiheiden kertaaminen ja syventäminen: Valmennuksen keskeisiin teemoihin palataan käytännön esimerkkien avulla.
- Onnistumisten jakaminen: Tapaamisessa voit jakaa onnistuneita kokemuksia valmennuksessa opittujen taitojen käytöstä.
- Haasteiden käsittely: Työyhteisö saa tukea tilanteisiin, joissa asiat eivät ole menneet suunnitelmien mukaan. Yhdessä ryhmän kanssa etsitään ratkaisuja ja oppeja tulevaisuutta varten.
- Ryhmätyöskentely ja vertaistuki: Osallistujat saavat mahdollisuuden oppia toisiltaan ja kehittää taitojaan vertaistuen avulla.
Hyödyt osallistujille:
- Syvempi ymmärrys ja käytännön varmuus: Työnohjauksellinen tapaaminen auttaa soveltamaan valmennuksen oppeja tehokkaammin.
- Rohkeutta ja varmuutta: Saadaan tukea haastaviin tilanteisiin ja lisää varmuutta niiden kohtaamiseen.
- Kestävämpi oppiminen: Jatkuva reflektointi ja oppiminen tukevat valmennuksen pitkäaikaisia vaikutuksia.
Tapaamisen toteutus:
Työnohjauksellinen tapaaminen järjestetään valmennuksen jälkeen ryhmätapaamisena, joka kestää 90 minuuttia. Se voidaan toteuttaa joko paikan päällä tai etäyhteydellä.
Tämä tapaaminen varmistaa, että valmennuksesta saadut opit eivät jää vain teoriaksi, vaan muuttuvat käytännön taidoiksi.
Ota yhteyttä! ari.karkkainen@entratum.fi puh 044 2396 821