Turvallinen työyhteisö - Psykologinen turvallisuus
Sain palautetta Turvallinen työyhteisö- koulutukseemme liittyen. Koulutuksen otsikko herätti palautteen antajassa käsityksen, että koulutuksessa paneudutaan työyhteisön sisäiseen kommunikointiin ja vuorovaikutukseen ja sitä kautta turvallisuuteen.
Kuinka hieno tämä käsitys onkaan! Kiitos siitä!
Organisaatioissa turvallisuutta ajatellaan usein riskienhallinnan, asiakkaan ja työntekijän välisen vuorovaikutuksen, erilaisten teknisten ratkaisujen ja sääntöjen sekä ohjeiden näkökulmasta.
Nämä ovat erittäin tärkeitä näkökulmia ja niitä koulutuksessammekin käsitellään laajasti. Vaikka nämä ovatkin tärkeitä asioita, ei sovi unohtaa, että psykologinen turvallisuus on yhtä merkittävä tekijä työpaikan kokonaisturvallisuutta ajatellen.
Ajattelen vahvasti, että työyhteisön sisäinen kommunikointi on iso osa psykologista turvallisuutta. Psykologisesti turvallisessa työyhteisössä jokainen työntekijä tuntee olonsa riittävän turvalliseksi uskaltaakseen jakaa omia ajatuksiaan, ideoitaan, tunteitaan ja myös epävarmuuttaan ilman pelkoa negatiivisista seuraamuksista.
Tilanne voisi olla seuraavanlainen: Työntekijä havaitsee riskin, mutta ei uskalla tuoda havaintoaan esiin, koska pelkää, että hänet leimataan huonoksi, araksi tai epäpäteväksi työntekijäksi. Tämä voi pahimmillaan johtaa siihen, että tieto esimerkiksi työntekijän aggressiiviseksi kokemasta asiakkaasta ei saavuta muita työntekijöitä ja aiheuttaa uuden riskitilanteen myöhemmässä vaiheessa.
Psykologisen turvallisuuden luominen ei ole pelkästään johdon vastuulla. Totta kai johdolla on iso rooli mm. siinä, että jokaiselle työntekijälle annetaan mahdollisuus ilmaista omat ajatuksensa ilman pelkoa siitä, että heitä tuomitaan tai arvostellaan. Yhtä tärkeää on myös se, miten me kohtelemme kollegoitamme, miten me puhumme heille, miten me vastaamme heidän kysymyksiinsä.
Tilanne, jossa ei uskalleta kysyä neuvoa, voi olla pahimmillaan erittäin vaarallinen.
Turvallinen työyhteisö- koulutuksessamme työyhteisön turvallisuutta lähestytään myös psykologisen turvallisuuden näkökulmasta.
TUTUSTU TURVALLINEN TYÖYHTEISÖ- koulutukseen ja ota yhteyttä.
Ari Kärkkäinen, sairaanhoitaja YAMK, yksilö- ja työyhteisöcoach
puh 044 2396 821 / ari.karkkainen@entratum.fi