Päihteet hoitotyössä osa 2

31.07.2024

Päihteiden käytön arviointi on tärkeä osa hoitotyötä. Sen avulla voidaan tunnistaa päihteitä haitallisesti käyttävät potilaat ja tarjota heille oikeanlaista tukea ja hoitoa.

 
Tässä muutamia vinkkejä, joista on apua tunnistamisessa ja kartoituksessa.


👉 Kysy asiasta suoraan. Kartoita käytetyt aineet, määrä, tiheys ja se, kuinka kauan potilas/asiakas on kutakin päihdettä käyttänyt.


👉 Avoimet kysymykset keskustelun avauksena ovat usein parempia, kuin suljetut. Itse suosin kysymystä: "Kerro päihteiden käytöstäsi" sen sijaan, että kysyn: "Käytätkö päihteitä?" Sitten kun kartoitetaan määriä ja käyttöhistoriaa, on tarpeen kysyä kysymyksiä, jotka alkavat sanoilla: Kuinka paljon, koska, missä, miten jne.


👉 Erilaiset seulontamenetelmät ovat hyvä apu, mutta eivät välttämättömiä. Voit käyttää esimerkiksi AUDIT-, CAGE- ja DAST-testejä.

 
👉 On tärkeää huomioida potilaasi/asiakkaasi fyysiset ja psyykkiset oireet. Fyysiset oireet saattavat viitata vieroitusoireisiin ja psyykkiset esimerkiksi alkoholideliriumiin tai päihdepsykoosiin.


👉 Yleisimpien päihteiden aiheuttamat vieroitusoireet on hyvä tunnistaa ja osata arvioida niiden vaikeusastetta. Näihin on olemassa erinomaisia apuvälineitä. On myös tarpeen osata hoitaa niitä, koska hoitamattomina ne pahimmillaan aiheuttavat potilaan/asiakkaan poistumisen hänelle tärkeästä hoidosta. Tämä korostuu esimerkiksi vuodeosastoilla.


➡ Päihteiden käytön kartoitus ei kuitenkaan saa olla pelkkä toimenpide, joka tehdään siksi, koska se kuuluu tehdä. Siksi on tarpeen tuntea oman alueen päihdehoitojärjestelmä, jotta potilas/asiakas saa ohjauksen jatkohoitoon. Jos tätä verrataan esimerkiksi verenpaineen mittaukseen, se saattaa avata ajatustani. Kun mittaan potilaani/asiakkaani verenpaineen ja totean, että se on koholla ja en kuitenkaan tee asialle mitään. Sama on päihteiden kartoituksessa.

Kiinnostaako aihe? Kurkkaa TÄSTÄ uusi koulutus!

Ari Kärkkäinen
sairaanhoitaja YAMK, ETK, yrittäjä Entratum Oy