Päihteet hoitotyössä osa 1

31.07.2024

Jaan tässä ainakin omasta mielestäni tärkeän näkökulman, joka koskettaa kaikkia sote-alalla työskenteleviä. Päihteitä haitallisesti käyttävien potilaiden ja asiakkaiden kohtaaminen on yhä yleisempää ja heidän tunnistamisensa ja ohjaamisensa oikeanlaisen hoidon piiriin on tärkeää.


👉 Uskallan sanoa, että ei ole olemassa yhtään sote-alan yksikköä, jossa ei ainakin jollakin tasolla kohdata päihteitä liiallisesti käyttäviä potilaita tai asiakkaita. Useinkaan päihdeasiat eivät ole yksikön päätehtävä ja siksi saattaa käydä niin, että päihteitä haitallisesti käyttävät potilaat jäävät tunnistamatta.

 
Tämä on toki ymmärrettävää, koska pääpaino työssä ei ole päihdeongelma.
Esimerkiksi unihäiriöt, toistuvat pienet tapaturmat, kohonnut verenpaine, ylipaino, elämänhallinnan haasteet ja monet muut, jopa varsin arkiset vaivat, saattavat aiheutua päihteiden liiallisesta käytöstä.


👉 Vaikka alkoholin kulutus on laskenut hiljalleen, on samaan aikaan muiden päihteiden käyttö lisääntynyt ja uusia päihteitä on tullut markkinoille ja käyttöön. Sote-yksikön, olipa kyse esimerkiksi sote-keskuksesta, kotihoidosta, vuodeosastosta tai sosiaalipalveluista, henkilökunnan rooli on merkittävä ja voi olla ratkaisevaa potilaan toipumismatkalla. Siksi päihteiden haitallinen käyttö tulee tunnistaa ja ottaa rohkeasti puheeksi ja ohjata potilas tai asiakas päihdehoidon piiriin.
Kuten lähes kaikissa sairauksissa, myös päihdesairaudessa pätee sama lainalaisuus: Mitä aikaisemmin sairaus löydetään, sitä parempi ennuste toipumisen suhteen on.


👉 Yhtä tärkeää on se, miten tuo em. tehdään. Oma kokemus sote-keskus työstä on avannut silmiä sille, että joskus pelkästään se, että ihminen tulee vastaanotolle ja kertoo, että hänellä on haasteita päihteiden kanssa, voi olla valtavan ponnistelun tulos. Ihminen on saattanut miettiä asiaa pitkään ja sitten uskaltautunut asian kanssa lääkärin tai hoitajan vastaanotolle. Siksi on erittäin tärkeää, miten ihminen tuossa hetkessä kohdataan ja miten asiaa lähdetään viemään eteenpäin.


👉 Itse työskentelin 3,5 vuotta päihdeyksikössä ja tein havainnon, että erittäin usein meidän yksikköön tullut potilas oli saanut ohjauksen jostain muusta yksiköstä, yleensä sote-keskuksesta tai sosiaalipalveluista. Siellä hoidontarve oli havaittu erilaisin keinoin ja potilasta oli ohjattu jatkohoitoon.


Tämän vuoksi ajattelen, että kaikki sote-alan yksiköt ovat todella isossa roolissa päihdehoitopolulla. Hyvä päihdehoito alkaa hyvästä kohtaamisesta. 

Kiinnostaako aihe? Kurkkaa TÄSTÄ uusi koulutus!

Ari Kärkkäinen
sairaanhoitaja YAMK, ETK, yrittäjä Entratum Oy