Mikä haastaa kohtaamisessa?

11.03.2025

Haastava asiakas, haasteellisesti käyttäytyvä henkilö. "Rakkaalla" lapsella on monta nimeä. Varmasti on myös monia oppeja ja keinoja, joilla tilanteissa pyritään pärjäämään.

Saatamme helposti luokitella sellaisen henkilön haasteelliseksi tai jopa hankalaksi, joka tavalla tai toisella rikkoo niitä käsityksiä, joita meillä on siitä, miten missäkin tilanteessa tulisi käyttäytyä.

Miten haasteellisuus määritellään? Tähän tuskin kenelläkään on yksiselitteistä vastausta, koska haasteellisuuden kokemus on henkilökohtainen ja siihen vaikuttavat monet asiat, mm. työkokemus, henkilökohtaiset kokemukset ja sen hetkinen mieliala ja vireystila.

Yhtä kaikki, jos koet jonkun henkilön haasteellisena, se on sitä. Sinun kokemuksesi on aito, eikä kukaan voi sanoa, että "väärin koettu". Sen sijaan kannustan miettimään, miksi henkilö tuntuu haasteelliselta.

Voidaan myös esittää kysymys: Onko henkilö haasteellinen, vai haastaako tilanteessa kuitenkin ennemmin henkilön tunteet ja tarpeet ja ehkä vielä enemmän meidän omat tunteemme ja oma kykymme säädellä, ymmärtää ja kohdata niitä?

On hyvä huomioida, että ihmisen käytöksen taustalla on aina jokin syy. En usko, että kukaan ihminen haluaa olla hankala ja tulee esimerkiksi terveyskeskukseen tai ruokakauppaan ihan vaan siitä ilosta, että saa olla ilkeä henkilökunnalle. Blogin kuvassa listaan syitä.

Käytöksen taustoja on hyvä ymmärtää. Se helpottaa suhtautumistamme tilanteisiin ja parhaimmillaan se helpottaa elämäämme siinä työssä, mitä ikinä teemmekin. On kuitenkin erityisen tärkeä muistaa, että ymmärtäminen ja hyväksyminen eivät ole synonyymejä.

Vuorovaikutus on taitolaji, jossa voi aina kehittyä. Vaikeat kohtaamiset tarjoavat mahdollisuuden kasvaa paremmaksi vuorovaikuttajaksi ja ihmiseksi. Seuraavan kerran, kun kohtaat haastavalta tuntuvan henkilön, mieti hetki, mitä hän oikeasti yrittää sinulle viestiä.

Jos kiinnostuit ja aihe tuntuu sellaiselta, mistä haluaisit kuulla lisää, ota yhteyttä.

Ari Kärkkäinen, sairaanhoitaja YAMK, yksilö- ja työyhteisöcoach
puh 044 2396 821 / ari.karkkainen@entratum.fi