Kohtuukäyttö, riskikäyttö, haitallinen käyttö

27.12.2024

Alkoholin kulutusta ja käyttöä mittaava AUDIT seulontatesti on WHO:n kehittämä työkalu. Testi auttaa arvioimaan, onko alkoholinkäyttö riskikäyttöä, haitallista käyttöä vai onko alkoholi päässyt muodostumaan riippuvuudeksi. Se tarjoaa myös välineitä pohtia omaa suhdetta alkoholiin.

Mitä on alkoholin kohtuukäyttö? 

Voidaan ajatella, että kaikki käyttö, joka ei aiheuta ongelmia, on kohtuukäyttöä. Mutta onko asia todella näin? Tunnistammeko omassa käytöksessämme sellaisia piirteitä, jotka voisivat viitata ongelmiin tai haittoihin?

Riskikäytölle on määritelty selkeät rajat. Miehillä riskirajana pidetään yli 24 annosta viikossa tai yli 7 annosta kerralla. Naisilla vastaavat rajat ovat 16 annosta viikossa tai 5 annosta kerralla. Riskikäyttö ei vielä tarkoita riippuvuutta, mutta se on liiallista juomista, joka voi johtaa haittoihin.

Riskikäyttäjä on tilanteessa, jossa alkoholin käytön vähentäminen on vielä mahdollista ilman suuria ponnistuksia. On kuitenkin tärkeää muistaa, että riskirajat eivät tarkoita turvarajoja. Jos esimerkiksi juo 23 annosta viikossa, se ei ole turvallista, vaikka se jää alle riskirajan. Riskikäyttäjä voi ehkä välttää suuremmat ongelmat, jos suuntaa korjataan ajoissa.

Haitallinen käyttö eroaa riskikäytöstä siten, että alkoholin aiheuttamat psyykkiset ja fyysiset haitat ovat jo näkyvissä. Haitallisen käytön seurauksia voivat olla tapaturmat, masennus, ahdistus, unettomuus, kohonnut verenpaine ja vakavammat terveysongelmat, kuten aivoverenvuoto tai sydämen rytmihäiriöt. Myös vatsavaivat ovat yleisiä liikaa alkoholia käyttävillä.

Alkoholiriippuvuus on oireyhtymä, joka ei rajoitu pelkästään liialliseen juomiseen. Se muuttaa ihmisen käyttäytymistä, tunteita, ajattelua ja havainnointia. Riippuvuus voi olla sekä fyysistä että psyykkistä. Vaikka fyysinen riippuvuus, kuten krapula ja vieroitusoireet, saattaisi helpottaa, psyykkinen riippuvuus ja voimakas tarve juoda voivat jäädä.

On hyvä miettiä näitä kysymyksiä: Jos juon kaksi kertaa vuodessa ja molemmilla kerroilla tulee riitaa puolison kanssa, onko käyttöni todella haitatonta? Entä jos alkoholi saa minut aina ajautumaan tappeluun tai poikapainiin? Tai jos juon kahdesti vuodessa ja molemmilla kerroilla itsensä vahingoittamisen halu vie minut sairaalaan?

Näissä tilanteissa alkoholin käyttö aiheuttaa haittoja, vaikka se olisi harvinaista. Humala heikentää kykyäni arvioida tilanteita, muuttaa käytöstäni ja voi johtaa tapaturmiin, muistikatkoksiin tai vaarallisiin tekoihin, kuten rattijuopumukseen.

Sanat ja määritelmät, kuten "kohtuukäyttö" tai "riskikäyttö", ovat vain sanoja. Ne tarjoavat viitekehyksen, mutta eivät kerro koko totuutta. Yksi asia on varmaa: rajojen ylittäminen, erityisesti alhaalta ylöspäin, on yllättävän helppoa. 

Ari Kärkkäinen, sairaanhoitaja YAMK, yksilö- ja työyhteisöcoach
puh 044 2396 821 / ari.karkkainen@entratum.fi