Henkeä pelastava ensiapu. Verta ja katkenneita luita?

24.08.2024

Henkeä pelastava ensiapu tarkoittaa autettavan hengityksen ja verenkierron turvaamista siihen asti, kun ammattiapu saapuu paikalle. Tämä on todella tärkeää, mutta onko myös muita tilanteita, joissa vaaditaan välittömiä toimenpiteitä?

Kyllä!

Henkeä uhkaava tilanne voi olla myös psyykkinen. Valitettavasti psyykkinen ensiapu jää usein virallisissa ensiapuohjeissa liian vähälle huomiolle.

Ensiaputilanteet eivät aina vaadi tajuttomuutta, elottomuutta, verenvuotoa tai fyysistä traumaa.
Akuutti psykoosi ja itsetuhoisuus ovat esimerkkejä psyykkisista tilanteista, jotka voivat vaatia yhtä välittömiä toimia, kuin fyysiset hätätilanteet.

👉 Psykoosi ja itsetuhoisuus

Psykoosi ei aina ole henkeä uhkaava tila, mutta se voi olla sitä. Maallikon ei tarvitse osata arvioida, onko kyseessä krooninen vai akuutti psykoosi – tärkeintä on tunnistaa oireet ja soittaa apua. Jos henkilö esimerkiksi tuo esille harhoja tai hänen puheensa on paranoidista, on syytä huoleen.
Itsetuhoisuus on psyykkinen kriisi, joka ei aina näy ulospäin. Ei toki psykoosikaan aina näy. Itsetuhoiset ajatukset eivät aina tarkoita, että henkilö suunnittelee itsemurhaa, mutta ne ovat aina merkki siitä, että jotain huolta ihmisellä on. Tärkeintä on kysyä, onko sinulla itsetuhoisia ajatuksia ja jos ihminen vastaa myönteisesti, on syytä soittaa 112.

👉 Soita 112 – Se on vähintä, mitä voi tehdä.

Maallikon ei tarvitse tehdä arviota psyykkisten oireiden vakavuudesta. Paras toimintatapa on aina varmistaa, että henkilö saa apua. Soita 112 tai ohjaa hänet muulla tavoin avun piiriin.

Psyykkinen ensiapu, henkinen ensiapu, millä nimellä sitä kutsutaankaan, on jostain syystä hieman aliarvoisessa asemassa virallisissa ensiapuohjeissa. Focus on enemmän siinä, miten esimerkiksi onnettomuuden uhria voidaan auttaa psyykkisesti vaikka ehkä focuksen pitäisi olla siinä, miten maallikkona voi auttaa akuutissa psyykkisessä hädässä olevaa.

Ensiapukoulutuksissani pyrin tuomaan psyykkisen ensiavun merkityksen esille ja toivon, että nämä näkökulmat löytävät tiensä myös virallisiin oppaisiin tulevaisuudessa.

Mitä ajatuksia sinulle herää tästä?

Ari Kärkkäinen, sairaanhoitaja YAMK, ensiapukouluttaja ETK, yksilö- ja työyhteisöcoach
puh 044 2396 821 / ari.karkkainen@entratum.fi