Avoimuus työyhteisössä – pelkkiä sanoja?

24.09.2024

Minulla on ollut ilo työskennellä coachina eri työyhteisöjen kanssa. Ennen jokaisen prosessin alkua luomme yhdessä tavoitteiden lisäksi pelisäännöt, joiden tavoitteena on tukea avointa keskustelua ja turvallisuutta. Joskus luomme listan pelisäännöistä ja joskus keskustelemme turvallisuudesta ja avoimuudesta ja sitä kautta nämä pelisäännöt rakentuvat. 

Vaikka avoimuutta pidetään tärkeänä ja työyhteisössä lähes aina vakuutetaan, että "meillä voidaan puhua kaikesta", olen kuitenkin havainnut, että kun todellinen tilanne vaatii avoimuutta – etenkin vaikeiden asioiden käsittelyssä – keskustelu saattaa muuttua varovaiseksi ja aiheita kierretään kuin kissa kuumaa puuroa.

Miksi näin käy? Tyypillisesti kyse ei ole halun puutteesta, vaan siitä, että jokin estää aidon avoimuuden – se voi olla pelkoa konflikteista, huolta siitä, miten muut reagoivat, tai vaikkapa esihenkilön läsnäolon luoma paine.

Avoimuutta voi kuitenkin kehittää pienillä, konkreettisilla teoilla. Tässä muutamia tapoja, joita työyhteisöt voivat hyödyntää avoimuuden lisäämiseksi: 

👉 Avoimuus lähtee siitä, että jokainen tuntee olonsa turvalliseksi puhua. On tärkeää sopia, että kaikkia mielipiteitä ja kokemuksia arvostetaan, eikä ketään tuomita, vaikka mielipiteet eroaisivatkin.


👉 Avoimuutta ei tarvitse mitata heti suurilla ongelmilla, vaan pienet arkiset asiat voivat toimia harjoituksena suurempien haasteiden käsittelyssä.

 
👉 Avoin keskustelu on helpompaa, kun jokainen tietää roolinsa ja mitä häneltä odotetaan. Siksi työnkuvien selkeyttäminen ja sen varmistaminen, että kaikki tietävät työnkuvat, on olennaista.

 
👉 Palautekulttuurin vahvistaminen tukee avoimuutta. Säännöllinen, rakentava palaute auttaa tekemään avoimuudesta normaalia ja vähentää pelkoa epäonnistumisten käsittelystä.


👉 Työyhteisöjen keskusteluissa avoimia kysymyksiä, jotka rohkaisevat pohtimaan esimerkiksi "Miten voimme yhdessä tukea avoimuutta tässä tilanteessa?" Tämä auttaa siirtämään huomion ratkaisuihin syyttelyn sijaan. 

Avoimuuden rakentaminen on prosessi. Pienillä teoilla siitä voi tulla luonnollinen osa työyhteisön toimintakulttuuria. Avoimuus ei ole pelkkä sana, vaan myös tekoja. 

Ari Kärkkäinen, sairaanhoitaja YAMK, yksilö- ja työyhteisöcoach
puh 044 2396 821 / ari.karkkainen@entratum.fi